Translate

03 december, 2013

Gula droppar små

Det här med killar och toalettsitsen – ingenting nytt där tänker ni. Jo men faktiskt, jag har två funderingar varav den ena inte ens gäller killarna och hur de tänker eller kanske inte tänker när de inte fäller tillbaka toalettsitsen efter att de har kissat. Så min första fundering rör den mer omfattande diskussionen och missnöjet kring detta, ska vi kalla det fenomen. Diskussionen förs oftast av kvinnor, eftersom det är vi med snippor som sitter ner på toalettsitsen när vi ska kissa för att enklare pricka rätt, medan personer med snopp är de vi pekar ut som förbrytarna i denna toalettritual. Och hur går pratet kring det här då?

Enligt mina observationer genom åren ligger snippfolkets eviga irritationen i att de inte vill få en liten kalldusch när de ovaksamt sätter sig ned direkt på toalettstolen, när den något varmare sitsen har fällts upp av tidigare användare. Att låta bara lår möta det kalla porslinet, särskilt nattetid och kanske till och med i februari, när en inte bara är sömndrucken utan också någotsånär i en konstant önskan om att ha kunnat gå i ide ett par månader, är en akut obehaglig känsla. Inte heller vill en ju bli blöt på de stackars bara låren av att sätta sig i kissdroppar efterlämnade av senaste användaren. Kort och gott, när jag ska kissa vill jag sätta mig på en ren och rumstempererad toalett. Majoriteten av snippfolket tycks mena att detta enklast åstadkoms genom att personer med snopp kissar med toalettsitsen uppfälld så att de kan pricka rätt eller fel, och sen på dessa blöta kissdroppar fälla ned sitsen som en fin gest till nästa användare som slipper bli kall och blöt om låren. Ja, så kan det lösas. Men vet ni vad, jag har ett bättre förslag! Om personer med snopp efter att ha lättat på blåsan torkar rent toaletten från spillda kissdroppar så riskerar inte snippfolket att bli kissiga på låren. Och eftersom området kring toalettskålen ändå torkas rent efter snopp-personens besök har det ju mindre betydelse om det är själva toalettringen eller toalettsitsen som det har spillts på och alltså kan personer med snopp låta sitsen vara nedfälld hela tiden och således inte riskera snippfolket att bli kalla om låren. En positiv, och kanske för vissa oanad, följd av denna lösning vore ju också att toaletten hålls ren längre. Om snoppfolket torkar upp sitt kiss som hamnat fel behöver ju ingen användare oroa sig för gammalt intorkat, illaluktande urin under toalettsitsen. För mig känns denna aspekt onekligen uppmuntrande. Så kanske vill tjejer som känner igen sig i att klaga på att killar aldrig fäller ner toalettsitsen efter sig, tänka om i sin diskurs och istället klaga på att killar inte torkar upp sina spillda droppar. Eller om vi tänker positivt, istället för att klaga kan vi alla hjälpas åt att uppmuntra till att torka upp efter oss!
 
Min andra fundering rör tankegångarna hos de personer som utför de här kissdåden. Om förklaringen till deras agerande vore pur lathet eller ignorans kunde jag förstå fenomenet. Men flera tecken tyder på att så är inte fallet. Hade lathet varit boven hade personer med snopp inte besvärat sig med att fälla upp toalettsitsen över huvud taget. Hade ignorans kring problematiken legat som grund för agerandet hade personer med snopp inte ens kommit på tanken att fälla upp sitsen eftersom det för dem då inte utgjorde ett problem med att kissdroppar föll på toaletten och då per automatik inte heller skapade potentiella offer för kissnedkladdning. Hur går då tankegångarna i den här frågan? Är det en medveten sopa-under-mattan-mentalitet vi ser hos personer med snopp? ”Fäller jag upp sitsen här så kan mina missade droppar döljas när sitsen fälls ned igen och jag slipper torka upp!”? Njea, för att den teorin ska hålla bör ju boven ha för intention att dölja sitt brott genom att själv fälla ned sitsen och inte lämna det jobbet till nästkommande person, potentiellt individ från snippfolket. Finns det andra outforskade orsaker bland folk med snopp till att detta fenomen sker under toalettritualen? Är det en genusfråga där män förväntar sig att kvinnor sköter städjobbet, eller där kvinnor förväntar sig att män är och förblir bångstyriga? Är det en fråga om barnuppfostran där föräldrar och förskolpedagoger bär ansvaret för att lära ut renhållning, hygien och etikett i badrummet? Är det ett invant beteende hos personer med snopp som löper det tillbaka till tiden då gosedjurspälsinklädda toalettsitsar var på modet och det torde ha känts opraktiskt att kissa ner tyget när en enkelt bara kunde fälla upp sitsen och istället låta kisset falla på den bara toalettringen? Är det kanske rentutav ett kulturellt betingat fenomen som inte sträcker sig utanför västvärlden? Det sägs ju att araberna var de som introducerade fontäner i södra Spanien och förespråkade hygien med hjälp av vatten. Ottomanerna höll sig ju rena i sina enorma hamam, något som vi förvisso har tagit efter här i väst med vårt spa, och japanerna spelar ju i en helt annan liga än resten av världen vad gäller toalettbesök. Jisses säger jag bara; vattenstråle fram, vattenstråle bak, stor vattenstråle bak, varm sits, spolningsljud för att dölj pinsamma ljud, doftpustar… Ja de japanska toaletterna kan bli en hel annan story.

Mina två funderingar kvarstår alltså. Hur tänker egentligen dessa personer med snopp och varför ändrar inte snippfolket sina klagomål från bekymmer kring toalettsitsens position till uppmaning om att torka rent? Kanske blir jag en dag upplyst på området och beteenden skiftar, men till dess tänker jag fortsätta göra mina knäböjövningar på gymmet för att palla med att slippa sätta min i dessa gula droppar små.

6 kommentarer:

 1. Deniz Kazanti.3 december 2013 02:35

  Intressant ämne du har valt, något som gör natten lite mer underhållande:)
  Nästa ämne får bli; Vad är det bästa du vet ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Deniz! Kanske en aning okonventionellt, men som sagt, det kan ju bli så mycket mer underhållande då :)
   Aha, en utmaning?! Ok visst, jag ska skriva nåt om det bästa jag vet...

   Radera
 2. Hahaha! Så skön text! Vänd hela problematiken till nåt positivt och uppmuntrande! Jag har också funderat på, varför överhuvudtaget fälla upp ringen som kille? Då måste man ju vidröra den vidriga ringen! Usch!
  Gull, skriver du för att det är kul eller gör att du vill bli en erkänd författare? Dina texter är så välformulerade, det måste ta tid att gå ner nåt sånt här tänker jag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jamen precis Igge! Tack :)
   Skriver gör jag för att det är kul. Ofta är det någonting jag upplever som får mig att fundera vidare och sen snurrar allehanda tankar och scenarion i huvudet på mig, en tankegång leder till en annan och jag blir nyfiken på hur andra personer skulle resonera i ämnet.

   Tidigare har jag vädrat korta upptäckter på Facebook och med vänner, men ibland har det blivit längre texter och då tänkte jag att en blogg kan vara ett bra forum. Att ge ut en bok så småningom är också en fantastiskt trevlig tanke!

   Radera
 3. Som uppvuxen med en ensamstående far ställer jag då frågan: Varför är toalettsitsens "rätta" position just nedfälld? Vem har bestämt att nedfälld är rätt och att uppfälld är fel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant fråga Gesteve! Jag tänker mig ett argument utifrån toalettdelarnas olika funktion. Ena delen är ju toalettskålen som nog onekligen är den mest fundamentala delen, eftersom den utgör toalettens egentliga funktion att samla urin och annat (vattentanken för spolningen är ju förstås också trevlig). Dess position går inte att rucka, så ingen mer diskussion krävs där. En annan del är toalettlocket vars funktion kan skifta beroende på position. Som uppfällt är det ju t.ex. bra för smidighet, för snabb tillgång till toalettskålen, och som nedfällt fungerar det som ett skydd så att en inte riskerar att tappas eller tappa något i vattnet, kanske ser det trevligare ut eller alternativt för att kunna nyttja hela toaletten som en alternativ sittmöbel. Toalettsitsens funktion ser jag främst som en bekvämlighet. Jag tänker mig att sitsen finns för att det ska vara behagligt att sätta sig över toalettskålen för att uträtta sina behov. Och grundat på den funktionen ser jag att toalettsitsens "rätta", eller oftast mest lämpliga, position är just nedfälld.

   Hade dess rätta position varit att vara uppfälld verkar det för mig som att den då inte fyller någon funktion och då alltså lika gärna skulle kunna tas bort. MEN, om den som uppfylld, och således ren från kiss, sen i ett senare skede kan fungera som kissdroppsskydd för de personer som vill sätta sig på toaletten utan att sitta mitt i toalettskålens nedkissade kant, ja DÅ fyller den ju definitivt den funktionen och då kan ju uppfälld position ses som den "rätta" positionen! Själv föredrar jag att stötta den föregående, alltså att nedfälld är "rätt" :-)

   Radera